Державне регулювання містобудівної діяльності у сфері житлового будівництва населених пунктів в умовах воєнного стану та у повоєнний період: українська практика та імплементація європейського досвіду - Махнюк, Валентина Михайлівна; Махнюк, Володимир Володимирович; Васильєва, Олександра Іллівна; Потій, Олександр; Фітаров, Владислав (Видавнича група «Наукові перспективи», 2024)
В розділі колективної монографії розглядаються питання державного регулювання містобудівної діяльності у сфері житлового будівництва з позицій міжнародного досвіду та вимог директив ЄС вітчизняна законодавча та нормативно-правова база, а також розроблений сучасний базовий законопроект України «Про основні засади житлової політики» забезпечить ефективність державного управління, контролю і нагляду за містобудівною діяльністю у сфері житлового будівництва. Це дозволить запровадити дієві механізми відповідальності за порушення містобудівного законодавства, встановити прозорі правила забудови житлового сектору для всіх учасників та створить передумови для розвитку будівельної галузі. В результаті підвищиться позиція України у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку "Doing Business", зросте кількість, якість та доступність житла для всіх громадян України. Розвиток будівництва житлової інфраструктури в Україні відповідно до кращих практик міського планування (для наповнення житлових фондів соціальним/тимчасовим житлом, житлом для соціальної оренди), здійснення капітальних ремонтів та реконструкції наявного житла з урахуванням різного впливу війни на різні регіони України повинно базуватися на: поетапному послабленні механізмів державного управління та розширенні повноважень органів місцевого самоврядування, бюджетній децентралізації в інтересах територіальних громад – як невід’ємних умов для відновлення та забезпечення стійкого соціально-економічного розвитку населених пунктів для нинішнього та майбутніх поколінь українців. Діджиталізація, як елемент національної безпеки будівельної галузі, у процесі повоєнного відновлення та розвитку житлової забудови територій громад сприятиме створенню конкурентного та прозорого ринкового середовища. Вона також забезпечить ефективне державне регулювання та якісну систему містобудівного контролю і нагляду з боку держави та юридичних осіб приватного сектору економіки.

The section of the collective monograph examines the issues of state regulation of urban planning activities in the field of housing construction from the standpoint of international experience and the requirements of EU directives, the domestic legislative and regulatory framework, and also develops a modern basic draft law of Ukraine "On the Basic Principles of Housing Policy" will ensure the effectiveness of state management, control and supervision of urban planning activities in the field of housing construction. This will allow the introduction of effective mechanisms of liability for violations of urban planning legislation, establish transparent rules for the development of the residential sector for all participants, and create the prerequisites for the development of the construction industry. As a result, Ukraine's position in the World Bank's "Doing Business" ease of doing business ranking will increase, and the quantity, quality, and accessibility of housing for all Ukrainian citizens will increase. Development of housing infrastructure construction in Ukraine in accordance with the best practices of urban planning (to fill housing stocks with social/temporary housing, housing for social rental), implementation of major repairs and reconstruction of existing housing, taking into account the different impact of the war on different regions of Ukraine should be based on: gradual weakening of state governance mechanisms and expansion of the powers of local governments, budgetary decentralization in the interests of territorial communities - as indispensable conditions for the restoration and ensuring sustainable socio-economic development of settlements for current and future generations of Ukrainians. Digitalization, as an element of national security in the construction industry, in the process of post-war reconstruction and development of residential development in community territories will contribute to the creation of a competitive and transparent market environment. It will also ensure effective state regulation and a high-quality system of urban planning control and supervision by the state and legal entities of the private sector of the economy.
Keywords: державне регулювання містобудівної діяльності; будівельна галузь; житлова інфраструктура; національна безпека; контроль за містобудівною діяльністю; нагляд за містобудівною діяльністю; state regulation of urban development activities; construction industry; housing infrastructure; national security; control over urban development activities; supervision over urban development activities