Формування бюджетної стратегії України: теорія, методологія, практика - Коляда, Тетяна Анатоліївна (УДФС України, 2016)
У монографії здійснено комплексне дослідження теоретико-методологічних засад формування бюджетної стратегії України. Розглянуто ключові питання сутності та значення бюджетної стратегії держави, впливу макроекономічних та інституціональних чинників на забезпечення бюджетної стабільності. Проаналізовано зарубіжний досвід організації довгострокового бюджетного планування провідних країн світу. Визначено тенденції та закономірності змін у складі та структурі доходів і видатків Зведеного бюджету України. Здійснено оцінку ефективності міжбюджетного перерозподілу, розкрито особливості використання джерел фінансування дефіциту бюджету, обґрунтовано можливі ризики для стабільності державних фінансів України. Визначено пріоритети та довгострокові орієнтири бюджетної стратегії держави на найближчі п’ять років відповідно до цілей і завдань стратегії соціально-економічного розвитку України.

In the monograph, a comprehensive study of the theoretical and methodological foundations of the formation of the budget strategy of Ukraine was carried out. Key issues of the essence and significance of the state's budget strategy, the impact of macroeconomic and institutional factors on ensuring budget stability are considered. The foreign experience of the organization of long-term budget planning of the leading countries of the world is analyzed. The trends and regularities of changes in composition and structure of revenues and expenditures of the Consolidated Budget of Ukraine. An efficiency assessment was carried out of inter-budget redistribution, the specifics of the use of deficit financing sources are revealed budget, justified possible risks for the stability of the state finances of Ukraine. Defined priorities and long-term guidelines of the budget strategy of the state for the next five years according to the goals and objectives of the strategy of socio-economic development of Ukraine.
Keywords: бюджетна стратегія; бюджетно-податкова політика; бюджетне планування та прогнозування; публічні фінанси; державний бюджет; budget strategy; budget and tax policy; budget planning and forecasting; public finance; state budget