Вплив психотехнологій на ефективність авто продажів - Мунчак, Сергій Володимирович; Munchak, Serhiy Volodymyrovych (Ірпінь, 2024)
Розкрито результати дослідження факторів, що впливають на купівельні наміри споживачів під впливом рекламних текстів, актуальність яких обумовлена необхідністю психологічного аналізу такого впливу для підвищення ефективності автомобільних продажів. Аргументовано, що існуючі дослідження часто ігнорують індивідуально-типологічні особливості споживачів, що впливає на ефективність рекламної комунікації. Визначено відсутність чіткої класифікації споживачів у соціальній психології, яка б охоплювала основні прояви психічної діяльності людини під впливом реклами. Теоретично проаналізовано рекламний текст як складний соціокультурний феномен, який сприяє формуванню купівельних намірів. Рекламний текст розглядається як жанр, що інтегрує емоційні, комунікативні, репрезентативні, інформативні та мотиваційні функції, враховуючи когнітивні та емоційні аспекти сприйняття рекламного повідомлення споживачами. Доведено, що емпіричне дослідження виявляє вплив соціально-психологічних чинників на купівельні наміри різних типів споживачів. У дослідженні брали участь особи різного віку, статі, соціального та фінансового статусу, освіти та кар’єрних досягнень, що забезпечує репрезентативність вибірки. Розроблено підходи до вивчення індивідуально-типологічних особливостей споживачів та їх впливу на формування купівельних намірів відповідно на рекламний вплив. Розроблено тренінг «Навички адекватної перцепції рекламних текстів для підвищення ефективності авто продажів».

The research results on the factors influencing consumer purchasing intentions under the impact of advertising texts have been disclosed. The relevance of this research is driven by the necessity of psychological analysis of such influence to enhance the effectiveness of car sales. It is argued that existing studies often overlook the individual-typological characteristics of consumers, affecting the efficiency of advertising communication. A lack of a clear classification of consumers in social psychology that would encompass the main manifestations of human psychological activity under the influence of advertising has been identified. The advertising text has been theoretically analyzed as a complex socio-cultural phenomenon that facilitates the formation of purchasing intentions. Advertising text is considered as a genre that combines emotional, communicative, representational, informative, and motivational functions, taking into account cognitive and emotional aspects of how consumers perceive the advertising message. It has been proven that empirical research reveals the influence of socio-psychological factors on the purchasing intentions of various types of consumers. Participants in the study included individuals of different ages, genders, social and financial statuses, levels of education, and career achievements, ensuring the representativeness of the sample. Approaches have been developed to study the individual-typological characteristics of consumers and their impact on the formation of purchasing intentions in response to advertising influence. A training program «Skills for Adequate Perception of Advertising Texts to Enhance Car Sales Efficiency» has been developed.
The influence of psychotechnologies on the effectiveness of car sales
Keywords: рекламний текст; купівельні наміри; авто продаж; споживачі; ціннісні орієнтації; потреби; стиль діяльності споживачів; прийняття рішень; advertising text; purchasing intentions; car sales; consumers; value orientations; needs; consumer activity style; decision making