Спільна безпекова політика країн ЄС та Україна: трансформація на фоні сучасних викликів - Анісімова, Марина Федорівна; Мухін, Ігор Миколайович (Berlin, Germany, 2024)
У публікації досліджено питання трансформації умов сучасних геополітичних реалій (геополітична напруга між США й Китаєм, трагічна війна на Близькому Сході та повномасштабна гібридна війна Росії проти України). Проаналізовані нові латентні виклики, що стають з часом підґрунтям для вибухових економічних, соціальних і політичних трансформаційних подій. Досліджено, що з’являються нові форми державно–територіального устрою зі схильністю до внутрішнього виокремлення й утворення автономій, заохочується регіоналізація, як структурний елемент простору європейської спільноти. Встановлено, що російська агресія проти України виразно проявила наявність у європейському безпековому правопорядку суттєвих недоліків таких, як: порушення його засадничих норм, наявну конкуренцію між його інституціями, слабший ніж передбачалося військовий потенціал. На підставі чого зроблено висновок, що подолання цих проблем пов’язане не лише з необхідністю постійної та глибокої координації спільної політики у різних сферах, прямо чи опосередковано пов’язаних з питаннями безпеки та оборони, але й здатністю генерувати й демонструвати значний потенціал ймовірним суперникам, інакше кажучи, забезпечувати їх ефективне стримування.

The publication examines the issue of transformation of the conditions of modern geopolitical realities (geopolitical tension between the USA and China, a tragic war in the Middle East and a full-scale hybrid war between Russia and Ukraine). New latent challenges, which become the basis for explosive economic, social and political transformational events over time, are analyzed. It has been studied that new forms of state-territorial organization with a tendency to internal separation and the formation of autonomies are emerging, regionalization is encouraged as a structural element of the space of the European community. It has been established that the Russian aggression against Ukraine has clearly demonstrated the existence of significant shortcomings in the European security legal order, such as: violation of its basic norms, existing competition between its institutions, weaker than expected military potential. On the basis of which it was concluded that overcoming these problems is connected not only with the need for constant and deep coordination of common policy in various areas, directly or indirectly related to security and defense issues, but also with the ability to generate and demonstrate significant potential to potential rivals, in other words, to ensure their effective deterrence.
Keywords: суверенітет; Європейський Союз; Європейська політика у сфері безпеки та оборони; європейський безпековий правопорядок; безпекові виклики; «Стратегічний компас»; sovereignty; European Union; European security and defense policy; European security legal order; security challenges; "Strategic Compass"