Рейтингова оцінка діяльності банку як інструмент визначення його надійності - Береславська, Олена Іванівна; Федун, Інна Василівна (Приватна установа «Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій», 2023)
Розглянуто теоретичні і практичні аспекти рейтингової оцінки банку. Визначено, що для прийняття важливих рішень щодо співпраці з банками, суб’єкти господарської діяльності та приватні особи (домогосподарства) потребують об’єктивної інформації про фінансовий стан своїх банків-партнерів. Для задоволення такої потреби слугують публічні рейтинги, що присвоюються банкам рейтинговими агенціями. Запропоновано авторське визначення видів рейтингових оцінок та наведена їх характеристика. Встановлено, що в основу визначення рейтингових оцінок закладено показники фінансових результатів банків, наведених як у їх балансах, так і звітах. З’ясовано, що у рейтинговій оцінці діяльності банку зацікавлені його акціонери та керівники банків. Проведено порівняльний аналіз рейтингів стійкості най- більших банків України. Виявлено проблеми оцінки відповідності рівня розвитку банку його розробленій стратегії. Визначено перспективні напрями розвитку методів рейтингової оцінки діяльності банку. Проведене дослідження теоретичних аспектів рейтингової оцінки діяльності банків, виконаний порівняльний аналіз рейтингів надійності (стійкості) найбільших банків України під час воєнного стану дав можливість зробити певні висновки. Зокрема: у практиці здійснення рейтингової оцінки діяльності банків використовуються різноманітні види та методи, які використовуються залежно від технологій. При цьому оцінка рейтингу банку є складним багатопараметричним завданням, яке ускладнюється кількістю параметрів та відмінністю їх походження. На сучасному етапі зберігається стійка тенденція до значної ролі кредитних рейтингів, рейтингів надійності депозитів, рейтингів корпоративного управління. Рейтингова оцінка виступає не тільки елементом підтримання репутації, іміджу банку, але й дає можливість виходу на міжнародні ринки, залучення інвестицій, а також підвищує рівень поінформованості клієнтів про фінансовий стан та надійність банків, що є дуже важливим на сучасному етапі. Воєнні дії в Україні суттєво не вплинули на ефективність банківської системи України. Оцінка рейтингів діяльності банків проводиться щоквартально. Всі банки, що працюють на вітчизняному ринку банківських мають рейтингові оцінки щонайменше одного з рейтингових агенцій – або національної, або міжнародної. У теперішній час спостерігається тенденція до отримання рейтингової оцінки декількох рейтингових агентств.

The theoretical and practical aspects of bank rating are considered. It is determined that in order to make important decisions regarding cooperation with banks, business entities and private individuals (households) need objective information about the financial condition of their partner banks. Public ratings assigned to banks by rating agencies serve to satisfy this need. The author's definition of types of rating assessments is proposed and their characteristics are given. It is established that the basis for determining rating assessments is the indicators of financial results of banks, given both in their balance sheets and reports. It is found that the rating assessment of a bank's activities is of interest to its shareholders and bank managers. A comparative analysis of the stability ratings of the largest banks in Ukraine was conducted. Problems of assessing the compliance of the bank's development level with its developed strategy were identified. Promising directions of development of methods of rating assessment of bank activities were determined. The conducted study of theoretical aspects of rating assessment of bank activities, the performed comparative analysis of reliability (stability) ratings of the largest banks in Ukraine during martial law made it possible to draw certain conclusions. In particular: in the practice of rating assessment of bank activities, various types and methods are used, which are used depending on the technologies. At the same time, assessing the bank rating is a complex multiparameter task, which is complicated by the number of parameters and the difference in their origin. At the current stage, there is a steady trend towards a significant role for credit ratings, deposit reliability ratings, and corporate governance ratings. The rating is not only an element of maintaining the reputation and image of the bank, but also provides an opportunity to enter international markets, attract investments, and also increases the level of customer awareness about the financial condition and reliability of banks, which is very important at the present stage. The military operations in Ukraine did not significantly affect the efficiency of the Ukrainian banking system. The assessment of bank performance ratings is carried out quarterly. All banks operating in the domestic banking market have ratings from at least one rating agency – either national or international. Currently, there is a trend towards receiving ratings from multiple rating agencies.
Keywords: банк; банківська діяльність; надійність банку; ринок банківських послуг; рейтингова оцінка; рейтингове агентство; ренкінг; кредитний рейтинг; фінансові результати; bank; banking activity; bank reliability; banking services market; rating assessment; rating agency; ranking; credit rating; financial results