Creatine as an essential pharmaconutrient in the practice of training athletes in martial arts - Samura, Iryna Borysivna; Orlov, Oleksandr Ivanovych; Gunina-Orlova, Larysa Mykhailivna; Hurieieva, Antonina Mykhailivna; Chernenko, Olena Yevhenivna; Milashus, K.; Самура, Ірина Борисівна; Гуніна-Орлова, Лариса Михайлівна; Орлов, Олександр Іванович; Гурєєва, Антоніна Михайлівна; Черненко, Олена Євгенівна; Милашюс, К. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет МОЗ України, 2026)
This paper summarizes current knowledge on creatine as a pharmaconutrient, its biological role, and rational dosing strategies during physical activity. The analysis is based on publications from 2019–2025 retrieved from major scientific databases. Creatine supplementation during high-intensity interval training has been shown to improve physical performance by 10–20% due to increased muscle phosphocreatine levels. Creatine is considered both a myostatin inhibitor and a mitochondrial function protector. Evidence from multiple studies demonstrates its effectiveness in enhancing mean and peak power, particularly in combat sports athletes. Additionally, creatine exhibits neuroprotective, anti-apoptotic, and antidepressant effects associated with improved cellular energy metabolism and neuronal survival.

У роботі узагальнено сучасні уявлення про креатин як фармаконутрієнт, його біологічну роль та підходи до раціонального дозування при фізичних навантаженнях. Аналіз здійснено на основі публікацій 2019–2025 років із провідних наукометричних баз даних. Показано, що застосування креатину під час високоінтенсивних тренувань підвищує фізичну працездатність на 10–20 % завдяки зростанню рівня м’язового фосфокреатину. Креатин проявляє властивості інгібітора міостатину та протектора мітохондріальної функції. Дані численних досліджень підтверджують його ефективність у підвищенні середньої та пікової потужності, зокрема у спортсменів-єдиноборців. Також встановлено нейропротекторні, антиапоптотичні та антидепресивні ефекти креатину, що пов’язані з підтримкою енергетичного обміну та функціонування нейронів.
Креатин як необхідний фармаконутрієнт у практиці підготовки спортсменів у єдиноборствах
Keywords: martial artists; creatine; creatine phosphate; energy metabolism; спортсмени-єдиноборці; креатин; креатин фосфат; енергетичний обмін