Взаємодія незалежного та державного аудиту: міжнародний досвід та вітчизняні особливості - Салямон-Міхєєва, Катерина Дмитрівна (My University, 2020)
Нестабільність зовнішнього середовища та відсутність державної підтримки вимагає від суб’єктів господарювання та державних органів миттєвої реакції на його зміни, лише за такої умови можна вистояти та успішно функціонувати в ринкових відносинах. Саме аудит допомагає приймати обґрунтовані рішення та швидко реагувати на економічні зміни. У статті розглянуто особливості аудиту, як однієї з форм контролю, визначено в яких умовах зростає значення аудиту, як ефективного інструменту забезпечення достовірності фінансової інформації суб’єктів державного та приватного сектору. Досліджено практичні аспекти існування аудиту в Україні, як процесу перевірки, що існує на різних організаційних рівнях. Визначено усі суб’єкти аудиторської практики, які функціонують у державному секторі та бізнесі. Розглянуто особливості та відмінні риси аудиту у державному та приватному секторі. Вивчено нормативно-законодавчу базу та правові засади здійснення державного та незалежного аудиту, окреслено точки їх взаємодії для створення системи ефективного фінансового контролю. Для порівняння співпраці усіх форм аудиту розглянуто світовий досвід провідних країни світу використання методів аудиту у різних сферах економіки та його впровадження в державний сектор. Окреслено перспективи розвитку подальшої співпраці державного та незалежного аудит на основі міжнародної практики. Визначено, що останні економічні зміни в Україні та світова глобалізації, призводять до змін функціонального призначення контроля і виводять його на рівень інструменту підвищення ефективності взаємодії між різними суб’єктами. Це зменшує рівень інформаційної асиметрії та забезпечує реалізацію головної мети загальної системи державного контролю – економного, результативного та прозорого управління державними ресурсами. Зроблено висновки, що проводячи реформи в державному секторі, влада потребуватиме все більше незалежної професійної об'єктивної думки не тільки виконання бюджетних програм та місцевих бюджетів а й діяльності, не пов'язаної напряму з коштами або майном.

The instability of the external environment and the lack of state support require economic entities and government agencies to react immediately to its changes, only under this condition can we survive and function successfully in market relations. It is the audit that helps to make informed decisions and react quickly to economic changes. The article considers the features of audit as one of the forms of control, identifies the conditions under which the importance of audit, as an effective tool for ensuring the reliability of financial information of public and private sectors. The practical aspects of the existence of audit in Ukraine as a verification process that exists at different organizational levels are studied. All auditing entities operating in the public sector and business have been identified. Features and distinctive features of audit in the public and private sectors are considered. The normative-legislative base and legal bases of state and independent audit are studied, the points of their interaction for creation of the system of effective financial control are outlined. To compare the cooperation of all forms of audit, the world experience of the world's leading countries in the use of audit methods in various sectors of the economy and its implementation in the public sector is considered. Prospects for the development of further cooperation between state and independent audit based on international practice are outlined. It is determined that the latest economic changes in Ukraine and globalization, lead to changes in the functional purpose of control and bring it to the level of a tool to improve the effectiveness of interaction between different actors. This reduces the level of information asymmetry and ensures the implementation of the main goal of the general system of state control - economical, efficient and transparent management of public resources. It is concluded that in carrying out reforms in the public sector, the government will increasingly need independent professional objective opinion not only on the implementation of budget programs and local budgets, but also on activities not directly related to funds or property.
Keywords: аудит; форми державного контролю; незалежний аудит; державний аудит; audit; forms of state control; independent audit; state audit