Сатирична газета початку ХХ ст.: аналіз видових особливостей - Зикун, Наталія Іванівна (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, 2016)
У статті визначено особливості сатиричної газети початку ХХ ст. у порівнянні з іншими видавничими форматами. Емпіричний матеріал систематизувався й опрацьовувався із застосуванням комплексу методів: конкретно- історичного, структурно-типологічного, аналізу, синтезу, описового та узагальнення. Простежено вироблення відмінностей між сатиричним журналом, сатиричним збірником, ілюстрованим сатиричним додатком до газети, сатиричним листком, сатиричною сторінкою у виданні загального змісту, сатиричною газетою. Визначено особливості сатиричного газетного видання початку ХХ ст. Обґрунтовується існування на початку ХХ ст. самостійного виду друкованого сатиричного видання – щотижневої сатиричної газети, яка являла собою поєднання ознак тонких щотижневих сатиричних ілюстрованих журналів, доповнених рисами, властивими газетам. Зазначено, що з часом сатирична газета «розчиняється» у газетних виданнях загального змісту, в яких надавалось місце для сатиричних матеріалів. Дослідження сприятиме уточненню розуміння поняття «сатирична газета», визначенню її місця в системі сатиричних видів друкованої періодики.

The main objectives of the study lie in determining the peculiarities of satire paper of the early XX century compared to other publishing formats. The empirical material was systemized and processed using a complex of methods including concrete historical, structural typological, analysis, synthesis, descriptive as well as generalization methods. The gradual development of differences can be traced between satire illustrated journals, satire collected volume, illustrated satire insert to the newspaper, satire paper, satire page in the print edition of general content, satire newspaper. The peculiarities of satire newspaper of the early XX century are determined. The author substantiates the existence in the early XX century of an independent, rather transient type of a satire print edition – a weekly satire newspaper, which comprised some features of thin weekly satire illustrated newspapers supplemented with the features that were typical for newspapers. It is noted that in the course of time a satire newspaper “dissolves” in the newspapers of general content, which provided a certain part of their space for satire materials. The research will contribute to clarification of the notion “satire newspaper”, determining its place in the system of satire print periodicals.
Keywords: сатиричний ілюстрований журнал; ілюстрований сатиричний додаток до газети; сатиричний листок; сатирична сторінка в виданні загального змісту; сатирична газета; satire illustrated journal; satire collected volume; illustrated satire insert to the newspaper; satirepaper; satire page in the print edition of general content; satire newspaper