Кримінально-правовий аналіз торгівлі людьми в Україні в умовах воєнного стану - Лугіна, Наталія Анатоліївна; Ільніцька, Олександра Ростиславівна (ПВНЗ «Університет сучасних знань», 2025)
У статті здійснено кримінально-правовий аналіз, форми діяння та способи торгівлі людьми в умовах воєнного стану. Встановлено всі ознаки складу кримінального правопорушення, необхідні для кваліфікації торгівлі людьми. Визначено, що безпосереднім об’єктом цього правопорушення є свобода людини. Розглянуто потенційних жертв торгівлі людьми, а також суб’єктивну сторону цього кримінального правопорушення. Досліджено судову практику, виявлено проблемні питання, що стосуються призначення покарання та звільнення від відповідальності за торгівлю людьми. В умовах воєнного стану ситуація ускладнюється через ослаблену правову та соціальну інфраструктуру, а також через порушення безпеки, що створює можливості для експлуатації людей, а також значно ускладнюється моніторинг і контроль за потенційними жертвами торгівлі людьми, особливо у районах, які піддаються військовим діям або знаходяться під окупацією. Зокрема, зростає вразливість внутрішньо переміщених осіб, жінок і дітей, які стають мішенню для зловмисників. Торгівля людьми остаточно не викорінено навіть у державах, визнаних розвиненими не лише в економічному відношенні, а й у політичному та правовому. Консолідована відповідь держави, міжнародної спільноти та суспільства здатна дати рішучу відсіч цій загрозі. З урахуванням сучасних викликів воєнного стану запропоновано заходи щодо посилення протидії цьому кримінальному правопорушенню, а також ідентифікації жертв торгівлі людьми, особливо серед внутрішньо переміщених осіб та біженців, які перебувають у зоні підвищеного ризику. Запропоновано доповнити ч. 2 ст. 149 КК України новою кваліфікуючою обставиною шляхом додавання формулювання «чи в умовах воєнного або надзвичайного стану». Аргументовано, що внесення відповідних змін сприятиме посиленню кримінально-правової охорони прав і свобод особи в екстремальних умовах та дозволить більш диференційовано підходити до призначення покарання з урахуванням всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

The article provides a criminal law analysis of the forms and methods of human trafficking under martial law. It establishes all the elements of the crime necessary for qualifying human trafficking. It is determined that the immediate object of this offense is human freedom. The article examines potential victims of human trafficking, as well as the subjective aspect of the crime. Judicial practice is analyzed, and problematic issues related to the imposition of punishment and exemption from liability for human trafficking are identified. Under martial law, the situation is complicated by weakened legal and social infrastructure, as well as security breaches that create opportunities for exploitation of people. Additionally, monitoring and controlling potential victims of human trafficking is significantly more difficult, especially in areas affected by military actions or under occupation. In particular, the vulnerability of internally displaced persons, women, and children increases, making them targets for criminals. Human trafficking has not been eradicated even in countries considered developed not only economically but also politically and legally. A consolidated response from the state, the international community, and society can effectively combat this threat. In light of the modern challenges posed by martial law, measures are proposed to strengthen the fight against this criminal offense, as well as the identification of victims of human trafficking, particularly among internally displaced persons and refugees who are at higher risk. It is suggested to amend Part 2 of Article 149 of the Criminal Code of Ukraine by adding a qualifying circumstance with the wording “or under conditions of martial or emergency law.” It is argued that making the appropriate changes will strengthen the criminal-legal protection of individual rights and freedoms in extreme conditions and allow for a more differentiated approach to sentencing, taking into account all the circumstances of the commission of the criminal offense.
Сriminal Legal Analysis of Human Trafficking in Ukraine under Martial Law
Keywords: торгівля людьми; жертва; суб’єкт; об’єкт; об’єктивна сторона; суб’єктивна сторона; human trafficking; victim; subject; object; objective side; subjective side