Легітимність як ознака правової системи громадянського суспільства - Шилінгов, Володимир Сергійович; Чернецька, Олена Василівна; Чернецька, Олена (Державний податковий університет, 2024)
Статтю присвячено дослідженню загальнотеоретичних аспектів легітимності правової системи громадянського суспільства. Досліджено, що легітимність пов’язана зі спільними (загальними) уявленнями, сподіваннями, вимогами та оцінками соціальних суб’єктів, на яких базується довіра до правових норм та їх авторитет у суспільстві. Наголошено, що легітимність є основоположною та невід’ємною рисою правової системи громадянського суспільства. Досліджуючи поняття легітимності, звертаємо увагу на те, що ця ознака стосується саме позитивного права, норми якого мають відповідати вимогам природного права, що зі свого боку є основою довіри до норм позитивного права з боку суспільства. Вважаємо, що суспільство як складна соціальна система потребує упорядкування та налагодження взаємодії між його структурними елементами. Саме для цього в ньому з’являються держава та право, які разом із суспільством пройшли тривалий шлях еволюційного розвитку, в результаті якого в Новий час воно остаточно сформувалось як громадянське, яке базується на юридичній (формальній) свободі та рівності суб’єктів. У зв’язку з цим з’являються і відповідні вимоги до права та державної влади, зокрема вимога легітимності, яка полягає в довірі до зазначених інституцій з боку суспільства. Зазначено, що легітимність влади тісно переплітається з легітимністю права, ґрунтується на ній. Авторами зроблено висновок, що правила поведінки, які встановлюються владою і забезпечуються її примусовою силою (позитивне право) мають базуватися на довірі суспільства, а тому не можуть суперечити загальновизнаним правовим цінностям та вимогам природного права.

The article is devoted to the study of the general theoretical aspects of legitimacy of the legal system of civil society. It is proved that legitimacy is associated with common (general) ideas, expectations, requirements and assessments of social actors on which trust in legal norms and their authority in society are based. The author emphasises that legitimacy is a fundamental and inherent feature of the legal system of civil society. Exploring the concept of legitimacy, the authors draw attention to the fact that this feature relates specifically to positive law, the rules of which must comply with the requirements of natural law, which in turn is the basis of trust in the rules of positive law on the part of society. According to the authors, society as a complex social system needs to be organised and interaction between its structural elements should be established. For this purpose, the state and law appear in it, which, together with society, have gone through a long way of evolutionary development, as a result of which, in modern times, it was finally formed as a civil society based on legal (formal) freedom and equality of subjects. In this regard, there are corresponding requirements for law and state power, in particular, the requirement of legitimacy, which is the trust in these institutions on the part of society. The author notes that the legitimacy of government is closely intertwined with the legitimacy of law and is based on it. The authors conclude that the rules of conduct established by the government and enforced by its coercive power (positive law) should be based on public trust and therefore cannot contradict the universally recognised legal values and requirements of natural law.
Keywords: правова система; право; легітимність; легітимність влади; легітимність права; громадянське суспільство; legal system; law; legitimacy; legitimacy of power; legitimacy of law; civil society