Кібербезпека як необхідна складова в підготовці майбутніх стоматологів - Стучинська, Наталя Василівна; Паламарчук, Юрій Вікторович; Ніжегородцев, Владислав Олександрович (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
В період повномасштабного вторгнення, значна кількість закладів охорони здоров’я зазнають атак з боку росії. Мова йде не лише про ракетні атаки, а й про кібератаки. Кібератаки є загрозою як для бізнесу, так і для приватних осіб. Зловмисники націлені на пошкодження систем, викрадення конфіденційних даних та отримання несанкціонованого доступу до інформації. Мотиви таких атак можуть бути різноманітними: від політичних до фінансових. Медичним працівникам необхідно володіти інструментами для захисту та збереження даних в закладі охорони здоров’я, адже в них міститься персональна інформація та контактні дані як медичного персоналу, так і пацієнтів. Кібербезпека стала невід'ємною частиною будь-якої діяльності, особливо тієї, що пов'язана з обробкою персональних даних. Стоматологія не є винятком. З кожним роком зростає кількість цифрових даних, які стоматологи збирають про своїх пацієнтів: рентгени, 3D-моделі щелеп, історії хвороб тощо, а крім того, відповідно і кількість персональних даних.

During the full-scale invasion, a significant number of healthcare facilities have been subjected to attacks by Russia. These attacks include not only missile strikes but also cyberattacks. Cyberattacks pose a threat to both businesses and individuals. Malicious actors aim to damage systems, steal sensitive data, and gain unauthorized access to information. The motives behind such attacks can vary from political to financial. Healthcare professionals need to possess the tools to protect and preserve data within healthcare facilities, as this data contains personal information and contact details of both medical staff and patients. Cybersecurity has become an integral part of any activity, especially those involving the processing of personal data. Dentistry is no exception. Each year, the amount of digital data collected by dentists about their patients increases: X-rays, 3D jaw models, medical histories, etc., as well as the amount of personal data.
Keywords: цифрова компетентність; майбутні стоматологи; кібербезпека; digital competence; future dentists; cybersecurity