Відмова державного обвинувача від обвинувачення - Луцик, Василь Васильович (Хмельницький університет управління та права, 2015)
У розділі книги розглянуто правову природу та практичне значення відмови прокурора від підтримання державного обвинувачення як однієї з найскладніших процесуальних дій у кримінальному провадженні. Підкреслено, що така відмова, з одного боку, свідчить про відсутність претензій держави до обвинуваченого, а з іншого — відображає недоліки процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Проаналізовано зміст поняття державного обвинувачення відповідно до КПК України та окреслено момент, з якого прокурор припиняє здійснювати функцію процесуального керівництва й переходить до функції підтримання обвинувачення в суді. Автор акцентує увагу на правових наслідках відмови прокурора від обвинувачення та її ролі у забезпеченні справедливого кримінального процесу.
Keywords: державне обвинувачення; прокурор; відмова від обвинувачення; кримінальне провадження; процесуальне керівництво; судовий розгляд; КПК України; public prosecution; prosecutor; withdrawal of prosecution; criminal proceedings; procedural guidance; court trial; Criminal Procedure Code of Ukraine