Медіатворчість викладача та технології її реалізації в освітньому процесі - Дєніжна, Світлана Олександрівна; Сова, Маргарита Олександрівна (Інноваційна педагогіка, 2020)
У статті обґрунтовано актуальність дослідження проблеми самореалізації викладача в процесі медіатворчості, що зумовлено тенденціями інформатизації, цифровізації та медіатизації в сучасному освітньому просторі. Здійснено аналітичний огляд наукових публікацій щодо значення медіатворчості як показника професійної компетентності викладача. Мета статті – розкрити інноваційний потенціал медіатворчості та технології її реалізації в освітній практиці. У змісті статті проаналізовано наукові підходи до розкриття сутності феномена медіатворчості. Висвітлено особливості медіатворчості в професійній діяльності викладача. Розкрито інноваційний потенціал медіатворчості для оптимізації навчального процесу. Виокремлено функції медіатворчості, спрямовані на удосконалення освітнього простору. Сформульовано принципи організації медіатворчого процесу в педагогічній практиці. Охарактеризовано критерії та показники сформованості здатності до медіатворчості. Розглянуто технології творчої реалізації професійної компетентності викладача в медійному просторі освіти: трансмедійний сторітелінг, фіджітел-технології, моделювання віртуальної реальності, комунікативна технологія соціальної відповідальності. Результати наукового пошуку дають змогу оптимізувати встановлення комунікативних взаємозв’язків університетської спільноти та соціального середовища в контексті сучасних досягнень інформаційного суспільства. У висновку узагальнюється, що використання новітніх медіатехнологій у практиці вищої школи має забезпечити вдосконалення професійної компетентності викладача, реалізувати його інноваційний потенціал, інтенсифікувати розвиток культурних ресурсів сучасного простору освіти. Окреслено перспективи подальших наукових пошуків із проблеми розвитку медіатворчості та використання медіатехнологій в освітньому середовищі.

The article substantiates the relevance of the study of the problem of teacher self-realization in the process of media creativity, which is due to the trends of informatization, digitization and mediatization in the modern educational space. An analytical review of scientific publications on the importance of media creativity as an indicator of professional competence of the teacher. The purpose of the article is to reveal the innovative potential of media creativity and technology of its implementation in educational practice. The content of the article analyzes scientific approaches to revealing the essence of the phenomenon of media creativity. The peculiarities of media creativity in the professional activity of a teacher are highlighted. The innovative potential of media creativity for optimizing the educational process is revealed. The functions of media creativity aimed at improving the educational space are highlighted. The principles of organization of media creation process in pedagogical practice are formulated. The criteria and indicators of the formation of the ability to media creativity are described. Technologies of creative realization of professional competence of a teacher in the media space of education are considered: transmedia storytelling, fidget technology, modeling of virtual reality, communicative technology of social responsibility. The results of scientific research allow to optimize the establishment of communicative relationships between the university community and the social environment in the context of modern achievements of the information society. In conclusion, it is summarized that the use of the latest media technologies in the practice of higher education should improve the professional competence of the teacher, realize his innovative potential, intensify the development of cultural resources of the modern educational space. Prospects for further research on the development of media creativity and the use of media technologies in the educational environment are outlined.
Keywords: медіаосвіта, медіатворчість, критерії медіатворчості, медіатехнології, класифікація медіатехнологій.; media education, media creativity, criteria of media creativity, media technologies, classification of media technologies.