Психологічні особливості ресоціалізації військових після повернення із зони бойових дій - Дозорцев , Михайло Олександрович (Ірпінь, 2026)
У кваліфікаційній роботі теоретично узагальнено та емпірично досліджено психологічні особливості ресоціалізації військових після повернення із зони бойових дій. У результаті дослідження підтверджено, що ресоціалізація військових — це комплексний процес повернення військовослужбовців до мирного життя через психологічну реабілітацію, відновлення соціальних зв'язків, працевлаштування, що включає адаптацію до нових ролей, медичну допомогу та соціально-психологічну допомогу. Встановлено, що найбільш представленим типом негативних наслідків перебування військовослужбовців в екстремальних та факторів, які ускладнюють (а часто й унеможливлюють) повноцінну ресоціалізацію військових була віктимність, на другому місці – схильність до гемблінг-залежності, на третьому – прокрастинація, на останньому – схильність до психологічного насильства. Виявлено, що результати дослідження домінуючих стратегій психологічного захисту у спілкуванні засвідчили, що переважна більшість військовослужбовців, які у спілкуванні обирають “миролюбство”, відрізняються комунікабельним, врівноваженим характером. Вони залюбки йдуть на компроміси, поступки, демонструють готовність іноді жертвувати своїми інтересами, хоча іноді поступаються під натиском партнера і не вступають у конфлікти, щоб не випробовувати власне Я. Проведений аналіз продемонстував, що у чверті досліджуваних стратегією психологічного захисту у спілкуванні діагностовано «уникання», яке характеризується ригідними емоціями, млявим темпераментом. Вони намагаються обходити або уникати конфліктів та гострих кутів у спілкуванні коли їх Я атакують. Трохи більше третини військовослужбовців стратегією психологічного захисту у спілкуванні обирають «агресію», яка реалізується у деструктивній поведінці, що протирічить нормам і правилам взаємодії людей у суспільстві, завдає фізичних збитків людям або викликає у них психологічний дискомфорт

The qualification work theoretically summarizes and empirically investigates the psychological features of the resocialization of military personnel after returning from the combat zone. As a result of the study, it was confirmed that the resocialization of military personnel is a complex process of returning military personnel to civilian life through psychological rehabilitation, restoration of social ties, employment, which includes adaptation to new roles, medical care and socio-psychological assistance. It was established that the most represented type of negative consequences of military personnel's stay in extreme conditions and factors that complicate (and often make impossible) the full resocialization of military personnel was victimization, in second place - a tendency to gambling addiction, in third - procrastination, in the last place - a tendency to psychological violence. It was found that the results of the study of the dominant strategies of psychological defense in communication showed that the vast majority of servicemen who choose “peacefulness” in communication are distinguished by a sociable, balanced character. They willingly make compromises, concessions, demonstrate a willingness to sometimes sacrifice their interests, although sometimes they give in under pressure from a partner and do not enter into conflicts so as not to test their own ego. The analysis demonstrated that a quarter of those studied with the strategy of psychological defense in communication were diagnosed with “avoidance”, which is characterized by rigid emotions, sluggish temperament. They try to bypass or avoid conflicts and sharp corners in communication when their ego is attacked. A little more than a third of servicemen choose "aggression" as a strategy for psychological defense in communication, which is realized in destructive behavior that contradicts the norms and rules of interaction between people in society, causes physical harm to people or causes them psychological discomfort.
Keywords: ресоціалізація; віктимність; прокрастинація; схильність до насильства; агресія; копінг-стратегії; resocialization; victimization; procrastination; tendency to violence; aggression; coping strategies