Проблемні аспекти виконавчого провадження щодо стягнення аліментів - Самілик, Людмила Олексіївна (ДВНЗ “Ужгородський національний університет”, 2026)
Вказується, стадія виконання судових рішень у справах про стягнення аліментів є визначальною для реального забезпечення прав та законних інтересів дитини. Попри наявність розгалуженого нормативного регулювання та інституційних механізмів примусового виконання, на практиці ефективність реалізації відповідних судових актів залишається низькою. Це зумовлює необхідність наукового осмислення та систематизації основних проблем, що виникають у процесі виконання рішень про стягнення аліментів Статтю присвячено аналізу проблемних аспектів виконавчого провадження щодо стягнення аліментів як одного з ключових механізмів забезпечення реалізації права дитини на утримання. Наголошено, що ефективність судового захисту у справах про стягнення аліментів значною мірою залежить не від ухвалення судового рішення, а від реального та своєчасного його виконання. У роботі досліджено чинне законодавство України у сфері виконавчого провадження, судову практику та діяльність органів державної виконавчої служби і приватних виконавців. Акцентовано увагу на розумінні поняття «злісного ухилення від сплати аліментів». Виокремлено основні групи проблем, що виникають під час виконання рішень про стягнення аліментів, зокрема труднощі встановлення доходів боржника, ухилення від виконання зобов’язань, використання неофіційних джерел доходу, недосконалість механізмів розшуку боржника та його майна, а також процесуальні та організаційні недоліки діяльності органів примусового виконання. Особливу увагу приділено аналізу спеціальних заходів впливу на боржників зі сплати аліментів та оцінці їх практичної ефективності. Вказано, що потребує більшої координації взаємодія судів, виконавців та підрозділів Національної поліції щодо розшуку боржника. Окремо актуалізовано міжнародно-правові проблеми виконання рішень про стягнення аліментів у випадках, коли боржник проживає або працює за кордоном. За результатами дослідження сформульовано пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання виконавчого провадження у справах про стягнення аліментів з метою підвищення реальності виконання судових рішень і належного захисту прав та законних інтересів дитини.

It is indicated that the stage of execution of court decisions in cases of alimony collection is decisive for the real provision of the rights and legitimate interests of the child. Despite the presence of extensive regulatory regulation and institutional mechanisms of forced execution, in practice the effectiveness of the implementation of the relevant judicial acts remains low. This necessitates the need for scientific understanding and systematization of the main problems that arise in the process of executing decisions on alimony collection. The article is devoted to the analysis of problematic aspects of enforcement proceedings regarding the collection of alimony as one of the key mechanisms for ensuring the realization of a child’s right to maintenance. It is emphasized that the effectiveness of judicial protection in alimony collection cases largely depends not on the court’s decision itself, but on its actual and timely enforcement. The study examines the current legislation of Ukraine in the field of enforcement proceedings, judicial practice, and the activities of state enforcement authorities and private bailiffs. Special attention is paid to the understanding of the concept of “willful evasion of alimony payment.” The main groups of problems arising during the enforcement of alimony orders are identified, including difficulties in determining the debtor’s income, evasion of obligations, use of unofficial sources of income, deficiencies in mechanisms for locating the debtor and their property, as well as procedural and organizational shortcomings of enforcement authorities. Particular emphasis is placed on the analysis of special measures affecting alimony debtors and the assessment of their practical effectiveness. It is noted that the coordination between courts, enforcement officers, and National Police units in locating debtors requires significant improvement. Additionally, international legal issues of enforcing alimony orders are highlighted, especially in cases where the debtor resides or works abroad. Based on the research results, proposals are formulated for improving the legal regulation of enforcement proceedings in alimony cases to enhance the practical enforceability of court decisions and ensure the proper protection of the rights and legitimate interests of the child.
Problematic aspects of enforcement proceedings regarding the recovery of alimony
Keywords: аліментні зобов’язання; виконання судових рішень; захист прав дитини; ухилення від сплати аліментів; сімейні правовідносини; alimony obligations; enforcement of court decisions; protection of children’s rights; evasion of alimony payment; family law relations