Чинники формування співзалежної поведінки особистості - Протасова, Вероніка Юріївна (Ірпінь, 2025)
Дослідження розкриває значення в теоретичному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні особистісних характеристик поведінки співзалежних осіб. – досліджено теоретичні підходи до розуміння співзалежності особистості; – визначено чинники, що визначають формування співзалежної поведінки особистості; – проведено емпіричне дослідження поведінки співзалежних осіб; – розроблено психокорекційну програму розвитку особистісних ресурсів для подолання співзалежності особистості. За результатами дослідження сформульовані у кваліфікаційній роботі положення, висновки, рекомендації та пропозиції щодо чинників, які впливають на співзалежну поведінку особистості, механізмів виникнення та підтримки міжособистісної залежності та стратегії психотерапевтичної допомоги. Одержані результати можуть бути використані для розробки спеціалізованих модулів у рамках когнітивно-поведінкової терапії, спрямованих на корекцію когнітивних спотворень, характерних для жінок з міжособистісною залежністю. Це дозволить підвищити ефективність терапевтичного втручання та покращити якість життя клієнтів.

The study reveals the significance of theoretical substantiation and empirical research of the personality characteristics of the behavior of codependent individuals. – theoretical approaches to understanding the codependency of the individual were investigated; – factors determining the formation of the codependent behavior of the individual were identified; – an empirical study of the behavior of codependent individuals was conducted; – a psychocorrectional program for the development of personal resources to overcome the codependency of the individual was developed. Based on the results of the study, the qualification work formulated the provisions, conclusions, recommendations and proposals regarding the factors that influence the codependent behavior of the individual, the mechanisms of the emergence and maintenance of interpersonal dependence and the strategy of psychotherapeutic assistance. The results obtained can be used to develop specialized modules within the framework of cognitive-behavioral therapy aimed at correcting cognitive distortions characteristic of women with interpersonal dependence. This will increase the effectiveness of therapeutic intervention and improve the quality of life of clients.
Keywords: співзалежність особистості; міжособистісна залежність; стосунки; самотність; стрес; емоційне виснаження; personality codependency; interpersonal dependence; relationships; loneliness; stress; emotional exhaustion