Загально-теоретичні та прикладні аспекти правового забезпечення фінансової безпеки держави у банківській сфері - Новицька, Наталія Борисівна; Бойко-Слобожан, Олена Олександрівна; Олена Бойко-Слобожан (Державний податковий університет, 2021)
Стаття присвячена загальнотеоретичним аспектам правового забезпечення фінансової безпеки держави у банківській сфері. Наголошено, що фінансова безпека являє собою один із найголовніших компонентів економічної безпеки держави. Питання фінансової безпеки банків виходять сьогодні на перший план у площині захисту національних інтересів. Підкреслено, що основним інструментом впливу з боку державних інституцій є організаційно-правові заходи, які мають бути адекватними мінливому фінансовому середовищу та існуючим загрозам фінансовому сектору. Під механізмом правового забезпечення фінансової безпеки держави у банківській сфері необхідно розуміти сукупність систематизованих правових норм, спрямованих на забезпечення належного функціонування банківського сектору національної економіки та протидію потенційним і наявним загрозам у цій сфері. Зазначено, що на рівні формування стратегічних підходів до нормативно-правового регулювання забезпечення фінансової безпеки держави у банківській сфері є доцільним переглянути положення Концепції забезпечення Національної безпеки у фінансовій сфері та доповнити її Стратегією розвитку банківського сектору України. На рівні «профільного» Закону України від 7 грудня 2000 року № 2121-III «Про банки і банківську діяльність» запропоновано сформувати ряд положень, які б торкалися забезпечення фінансової безпеки держави у банківській сфері, зокрема дати легальне визначення категорії «банківська безпека держави» з урахуванням сучасних викликів, таких як розповсюдження в обігу криптовалют, підривна діяльність з боку держави агресора, збільшення безнадійної заборгованості та ін. Обґрунтовано необхідність доповнення положень Закону України «Про банки і банківську діяльність», зокрема ч. 1 ст. 77 «Відкликання банківської ліцензії та ліквідація банку» шляхом розширення випадків, коли банк може бути ліквідовано, доповнивши положення статті словами «..3) у разі застосування санкцій відповідно до Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII «Про санкції».

The article is devoted to general theoretical aspects of legal support of financial security of the state in the banking sector. It is emphasized that financial security is one of the most important components of economic security of the state. Issues of financial security of banks come to the fore today in the field of protection of national interests. It is emphasized that the main instrument of influence by state institutions are organizational and legal measures that should be adequate to the changing financial environment and existing threats to the financial sector. The mechanism of legal support of financial security of the state in the banking sector should be understood as a set of systematized legal norms aimed at ensuring the proper functioning of the banking sector of the national economy and counteracting potential and existing threats in this area. It is noted that at the level of formation of strategic approaches to legal regulation of financial security of the state in the banking sector it is advisable to revise the provisions of the Concept of National Security in the financial sector and supplement it with the Development Strategy of the banking sector of Ukraine. At the level of the «profile» Law of Ukraine «On Banks and Banking» of December 7, 2000 № 2121-III it is proposed to form a number of provisions that would affect the financial security of the state in the banking sector, in particular to give a legal definition of «banking security» taking into account modern challenges, such as the spread of cryptocurrencies in circulation, subversive activities by the aggressor state, increasing bad debts, etc. The necessity of supplementing the provisions of the Law of Ukraine «On Banks and Banking», in particular, Part 1 of Art. 77 «Revocation of the banking license and liquidation of the bank», by expanding the cases when the bank can be liquidated, supplementing the provisions of the article with the words «..3) in case of sanctions in accordance with the Law of Ukraine» On Sanctions «of August 14, 2014» 1644-VII.
Keywords: правове забезпечення; банки; фінансова безпека; санкції; економічна безпека держави; legal support; banks; financial security; sanctions; economic security of the state