Необхідність інформаційної безпеки під час окупації: Ірпінь, Буча, Гостомель - Топчій, Василь Васильович; Дідківська, Галина Василівна (Державний податковий університет, 2023)
У статті зазначено, що окупація територій Ірпеня, Бучі, Гостомеля та інших територій, що і досі в окупації, показала, що інформаційна маніпуляція є небезпечним чинником в умовах війни, яка, безперечно, ведеться повною мірою також і у кіберпросторі. Акцентується увага і на тому, що терміни «інформаційна війна», «інформаційна зброя» та «інформаційний тероризм» давно набули поширення, але в умовах воєнного часу вони набувають зовсім іншого значення з огляду на загрози, які існують. Тому пріоритетним завданням держави є сприяння формуванню інформаційної культури суспільства. Одним з елементів такої культури є здатність аналізувати інформацію та фільтрувати джерела її поширення. Вказується, що на сьогодні основними можливостями розповсюдження інформаційних викривлень та отримання недостовірної інформації, особливо в умовах військових конфліктів та війни, можуть бути джерела надання інформації через інтернет-мережу різних соціальних груп або зчитування інформації з підроблених соціальних сторінок відомих політиків, акторів, підроблених сторінок відомих блогерів, отримання інформації через перегляд новин на теле- та радіомовних каналах країни-агресора. У статті також зазначається, що інформаційна безпека має велике значення, а саме в періоди ведення війни та воєнних конфліктів. Адже неправильно, неправдиво подана інформація може призвести до хаосу у суспільстві, мати негативний вплив на перебіг подій, недовіру до керівництва держави, підривати авторитет ЗСУ, що може негативно впливати на ведення бойових дій, а також завдати невиправних тяжких наслідків перебігу військових дій. Ось чому запобігання розповсюдженню недостовірної інформації, особливо під час війни, має надважливе значення для стабілізації ситуації у нашій державі та остаточної перемоги над ворогом.

This article states that the occupation of the territories of Irpin, Buchi, Gostomel and other territories, which are still under occupation, showed that information manipulation is a dangerous factor in the conditions of war, which is undoubtedly being waged in full in cyberspace as well. Attention is also focused on the fact that the terms "information war", "information weapon" and "information terrorism" have long been widespread, but in wartime conditions they acquire a completely different meaning in view of the threats that exist. Therefore, the priority task of the state is to promote the formation of society's information culture. One of the elements of such a culture is the ability to analyze information and filter the sources of its distribution. It is indicated that today, the main possibilities of spreading information distortions and obtaining unreliable information, especially in the conditions of military conflicts and war, can be the sources of providing information through the Internet network of various social groups, or reading information from fake social pages of famous politicians, actors, fake pages of famous bloggers Obtaining information through watching news on TV and radio channels of the aggressor country. The article also notes that information security is of great importance, namely during periods of war and military conflicts. After all, incorrectly, falsely presented information can lead to chaos in society, have a negative impact on the course of events, distrust of the state leadership, undermine the authority of the Armed Forces, which can negatively affect the conduct of hostilities, and can also cause irreparable and serious consequences of the course of hostilities. That is why preventing the spread of false information, especially during wartime, is of paramount importance for the stabilization of the situation in our country and the final victory over the enemy.
Keywords: інформаційна безпека; війна; військова агресія; тяжкі наслідки; воєнний конфлікт; кібератака; протидія розповсюдженню недостовірної інформації; information security; war; military aggression; grave consequences; military conflict; cyber attack; countering the spread of false information