Лексико-тематична група назв посуду для проціджування та протирання як предмет дослідження історичного мовознавства (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 89696) - Науменко, Ліана Миколаївна (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
Стаття присвячена вивченню окремої лексико-тематичної групи назв посуду, який традиційно використовували українці у повсякденному побуті для проціджування та протирання як історичної одиниці. Незважаючи на те, що окремі групи побутової лексики неодноразово ставали предметом дослідження в науковій літературі, окремі аспекти потребують додаткового розгляду. На матеріалі пам’яток, словників та світської літератури проаналізовано шляхи виникнення чи запозичення слів цієї групи лексики та способи їх творення.

The article is devoted to the study of a separate lexical-thematic group of names of utensils traditionally used by Ukrainians in everyday life for straining and wiping as a historical unit. Despite the fact that individual groups of everyday vocabulary have repeatedly become the subject of research in scientific literature, some aspects require additional consideration. On the basis of materials from monuments, dictionaries and secular literature, the ways of origin or borrowing of words of this vocabulary group and the methods of their formation are analyzed.
Keywords: посуд для проціджування та протирання; номен; лексичне значення; спосіб творення; етимологія слова; utensils for straining and wiping; nomen; lexical meaning; method of formation; etymology of the word