Психологічний супровід розвитку конфліктної компетентності менеджера бізнес-організації - Мартинчук, Артем Денисович (Ірпінь, 2026)
У роботі розглянуто сутність, зміст і структуру конфліктної компетентності менеджера, яка є оптимальною умовою для забезпечення конструктивної взаємодії між керівними кадрами та співробітниками організації, створення сприятливого соціально-психологічного клімату в бізнес-середовищі. . Обґрунтовано, що застосування обраного діагностичного інструментів дозволить керівникам передбачити, успішно виявляти, аналізувати та вирішувати конфліктні ситуації, що виникають у виробничому колективі. Розроблено модель і програму психологічного супроводу розвитку конфліктної компетентності менеджерів, що поєднують діагностичний, корекційно-розвивальний, консультативно-підтримувальний та оцінно-рефлексивний блоки психологічної роботи. Практичне використання пропонованого методичного забезпечення дозволило ефективно впроваджувати діагностичні, тренінгові, консультативні та коригувальних заходи, що сприяло раціональному та оперативному вирішенню конфліктів у бізнес-середовищі. Визначено ефективні механізми врегулювання конфліктів в бізнес-середовищі, а саме методи та прийоми, спрямовані на підвищення рівня конфліктної компетентності менеджерів, зниження психологічної напруги та досягнення конструктивних вирішень складних ситуацій

The paper examines the essence, content and structure of the manager's conflict competence, which is the optimal condition for ensuring constructive interaction between management personnel and employees of the organization, creating a favorable socio-psychological climate in the business environment. . It is substantiated that the use of the selected diagnostic tools will allow managers to predict, successfully identify, analyze and resolve conflict situations arising in the production team. A model and program of psychological support for the development of conflict competence of managers have been developed, combining diagnostic, corrective and developmental, consultative and supportive and evaluative and reflective blocks of psychological work. The practical use of the proposed methodological support allowed for the effective implementation of diagnostic, training, consultative and corrective measures, which contributed to the rational and operational resolution of conflicts in the business environment. Effective mechanisms for resolving conflicts in the business environment have been identified, namely methods and techniques aimed at increasing the level of conflict competence of managers, reducing psychological stress, and achieving constructive solutions to difficult situations
Keywords: конфлікт; конфліктна компетентність менеджера; бізнес-організація; психологічний супровід; conflict; conflict competence of a manager; business organization; psychological support