Цивільний захист (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 81478) - Чорна, Тетяна Миколаївна (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
У навчальному посібнику висвітлено актуальні питання у сфері цивільного захисту, зокрема моніторинг небезпек, що можуть спричинити надзвичайні ситуації; правові та організаційні основи цивільного захисту; особливості планування заходів з питань цивільного захисту; прогнозування обстановки та організація захисту в надзвичайних ситуаціях; порядок забезпечення заходів і дій у межах єдиної системи цивільного захисту. Він адаптований до змісту типової навчальної програми дисципліни «Цивільний захист» для вищих навчальних закладів, затвердженої Міністерством освіти і науки України, а також відповідних робочих навчальних програм підготовки студентів Університету ДФС України. Навчальний посібник містить теоретичний матеріал, приклади практичних розрахунків, питання для самоконтролю, тестові завдання для самостійної підготовки студентів, термінологічний словник, перелік рекомендованої літератури. Видання рекомендоване для підготовки фахівців економічного та правового спрямування. Крім того, може бути корисним викладачам та студентам інших вищих навчальних закладів, а також керівному складу установ та організацій у системі Державної фіскальної служби України.

The textbook covers topical issues in the field of civil protection, including monitoring of hazards that may cause emergencies; legal and organizational framework of civil protection; peculiarities of planning civil protection measures; situation forecasting and organization of protection in emergencies; procedure for ensuring measures and actions within the unified civil protection system. The textbook is adapted to the content of the standard curriculum of the discipline “Civil Protection” for higher education institutions approved by the Ministry of Education and Science of Ukraine, as well as the relevant work training programs for students of the University of the State Fiscal Service of Ukraine. The textbook contains theoretical material, examples of practical calculations, questions for self-control, test tasks for self-study, a glossary of terms, and a list of recommended readings. The publication is recommended for training of economic and legal specialists. In addition, it may be useful for teachers and students of other higher education institutions, as well as for the management of institutions and organizations in the system of the State Fiscal Service of Ukraine.
Keywords: цивільний захист; надзвичайна ситуація; техногенна безпека; civil defense; emergency; industrial safety