Концептуальні підходи в дослідженні комунікативної компетентності юристів (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 89697) - Калита, Олена Петрівна (Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2019)
У статті презентовано концептуальні підходи в дослідженні комунікативної компетентності юристів. Автором акцентовано, що спілкування с універсальним засобом професійної комунікації. Аналіз комунікативної взаємодії в системах «студент – студент», «студент – викладач» переконує в тому, що передумовою успішної професійної комунікації майбутніх юристів с високий рівень розвиненості складників міжособистісного й внутрішньо особистісного інтелекту.

The article presents conceptual approaches to the study of communicative competence of lawyers. The author emphasizes that communication is a universal means of professional communication. The analysis of communicative interaction in the systems "student - student", "student - teacher" convinces that the prerequisite for successful professional communication of future lawyers is a high level of development of the components of interpersonal and intrapersonal intelligence.
Keywords: комунікативна компетентність; мовленнєва діяльність; паравербальні та екстравербальні сигнали; невербальна поведінка; communicative competence; speech activity; paraverbal and extraverbal signals; nonverbal behavior