Етапи формування лексем миска і тарілка в українській мові (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 105235) - Науменко, Ліана Миколаївна (Державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності», 2021)
У статті розглянуто етапи формування окремих назв посуду української побутової лексики. Зокрема, продемонстровано походження і розвиток значень лексем миска і тарілка ‒ найбільш поширених назв посуду для подавання та зберігання страв. Указано на паралельні форми, функціонування споріднених лексем у інших слов’янських мовах та їх лексико-семантичне значення.

The article examines the stages of formation of individual names of dishes in Ukrainian everyday vocabulary. In particular, the origin and development of the meanings of the lexemes myska and tarilka - the most common names of dishes for serving and storing dishes - are demonstrated. Parallel forms, the functioning of related lexemes in other Slavic languages, and their lexical and semantic meaning are indicated.
Keywords: миска; тарілка; різновиди мисок; лексема; етимологія; дериват; myska; tarilka; varieties of bowls; lexeme; etymology; derivative