Методологічні засади дослідження державного фінансування аграрного сектора економіки як складової його фінансового забезпечення - Мартиненко, Валентина Віталіївна; Палюх, Олександр Миколайович (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2016)
Мета статті полягає у формуванні методологічних засад дослідження державного фінансування аграрного сектора національної економіки у контексті його фінансового забезпечення, яке включає в себе також бюджетне фінансування і державну фінансову підтримку. Пропонується авторське тлумачення змісту поняття «державне фінансування аграрного сектора економіки», з урахуванням результатів порівняльного аналізу існуючих теоретичних підходів щодо визначення понять «фінансове забезпечення», «бюджетне фінансування» та «державна підтримка аграрного сектора». Державне фінансування аграрного сектора економіки є однією з форм фінансового забезпечення, що реалізується через безповоротну та безоплатну передачу бюджетних коштів на покриття програмно-цільових видатків для його фінансової підтримки державою та з урахуванням вимог СОТ. Перспективами подальших досліджень авторів у даному напрямі є вдосконалення методичного забезпечення оцінки ефективності державного фінансування аграрного сектора та розробка шляхів оптимізації, а також формування напрямів забезпечення його розвитку на перспективу.

The artcle is aimed at formulatng methodological foundatons of studying the State fnancing for the agrarian sector of the natonal economy in the context of its fnancial ensuring, which also includes budgetary fnancing and the State fnancial support. The authors have proposed their own interpretaton of meaning of the concept of «the State fnancing of the agrarian sector of economy», according to results of an comparatve analysis of the existing theoretcal approaches to defning the concepts of «fnancial security», «fnancing» and «the State support for the agrarian sector». The State fnancing of the agrarian sector of economy is a form of fnancial ensuring, which is implemented through permanent and compensaton-free transfer of budgetary means to cover the program-target costs for its fnancial support by the State, according to the requirements of the WTO. Prospects for further research in this directon are improving the methodological support of evaluaton of efciency of the State fnancing for the agrarian sector and elaboratng ways for optmizing, as well as formulatng directons of its development in the future.
Keywords: фінансове забезпечення аграрного сектору; фінансування аграрного сектору; державна фінансова підтримка аграрного сектору; аграрний сектор; агропромислове підприємство; fnancial ensuring for the agricultural sector; fnancing for the agricultural sector; state fnancial support for the agricultural sector; agrarian sector; agro-industrial enterprise