Забезпечення національних інтересів в умовах імпортозалежності внутрішнього товарного ринку - Венцковський, Дмитро Юрійович; Дмитро Венцковський (Національний інститут стратегічних досліджень, 2017)
У статті розглядаються питання розроблення стратегічних орієнтирів і практичних рекомендацій щодо державної політики забезпечення національних інтересів в умовах імпортозалежності внутрішнього товарного ринку. Доведено, що перспективи відновлення та подальшого розвитку внутрішнього товарного ринку України залежатимуть від можливостей держави проводити послідовну системну політику макроекономічної та макрофінансової стабілізації. Визначено чинники, які сприятимуть активізації споживання на внутрішньому товарному ринку України. Для підвищення результативності державної політики щодо забезпечення національних інтересів важливо дотримуватися стратегічних орієнтирів зниження імпортозалежності внутрішнього товарного ринку, серед яких: усебічне використання чинників природної конкурентоспроможності, детінізація внутрішнього товарного ринку, обмеження імпортозалежності через реалізацію політики «адекватного імпортозаміщення», відхід від концепції використання дешевої робочої сили як чинника конкурентоспроможності, забезпечення ефективної системи регулювання природних монополій, посилення антимонопольного регулювання у видах економічної діяльності із високим рівнем імпортозалежності, регуляторна лібералізація тощо.

The article is to develop strategic guidance and practical recommendations for public policy to ensure national interests in terms of import dependence of domestic commodity market. Prospects for recovery and development of the domestic commodity market of Ukraine will depend on the capacity of the state to conduct consistent and systematic policy of macroeconomic and macro-financial stabilization. Systematized the factors that contribute to enhance and constrain consumption in the domestic commodity market of Ukraine. To improve the efficiency of state policy on national interests important to follow strategic guidelines to reduce dependence on imports of domestic commodity market: full use of factors of competitiveness, legalization of domestic commodity market, limit dependence on imports through the implementation of the policy of “adequate import substitution”, departure from the concept of using cheap labor as a factor of competitiveness, ensuring effective regulation of monopolies, strengthening antitrust regulation of economic activities with a high level of dependence on imports, regulatory liberalization etc.
Keywords: економічна безпека держави; імпортозалежність; внутрішній ринок; національні інтереси; economic security of the state; dependence on imports; domestic market; national interests