Психологічна адаптація менеджерів українських компаній до умов війни - Шишацький, Євген Анатолійович; Shyshatskyy, Yevhen Anatoliyovych (Ірпінь, 2024)
У роботі здійснено теоретичний аналіз основних підходів до вивчення проблеми адаптації співробітників в умовах війни, зокрема, менеджерів. Розроблено методологію емпіричного дослідження психологічної адаптації менеджерів українських компаній до умов війни Проведено емпіричне дослідження, наведено детальний аналіз результатів, виявлено взаємозв’язки між показниками, перевірено гіпотези щодо вищого психічного навантаження в менеджерів порівняно з лінійними співробітниками. Проаналізовано можливі додаткові чинники впливу на показники адаптації. Запропоновано рекомендації для покращення адаптації менеджерів, які можливо застосовувати самостійно, а також у програмах з корпоративним або запрошеним психологом, наведено приклади програм. Узагальнено досягнуті результати та зроблено висновки.

The paper provides a theoretical analysis of the main approaches to the study of the problem of adaptation of employees in wartime, in particular, managers. The methodology of empirical research of psychological adaptation of managers of Ukrainian companies to the conditions of war is developed The empirical research is conducted, a detailed analysis of the results is presented, the interrelationships between the indicators are revealed, and the hypotheses about the higher mental load of managers compared to line employees are tested. Possible additional factors influencing the adaptation indicators are analyzed. Recommendations for improving the adaptation of managers are proposed, which can be used independently, as well as in programs with a corporate or invited psychologist, and examples of programs are given. The achieved results are summarized and conclusions are drawn.
Psychological adaptation of managers of Ukrainian companies to war conditions
Keywords: адаптація; адаптивність; психологічна адаптація; менеджери; війна; adaptation; adaptability; psychological adaptation; managers; war