Перспективи співпраці України з міжнародними організаціями в контексті російсько-українського конфлікту: аналіз і прогнози (дублет) - Денисюк, Світлана Георгіївна; Фокін, Ярослав Федорович (Державний податковий університет, 2024)
Стаття присвячена аналізу та прогнозуванню перспектив співпраці України з міжнародними організаціями в контексті триваючої війни з Росією. У статті розглядається необхідність міжнародної підтримки України, яка вже десятий рік перебуває у стані війни, що охоплює два роки «гарячої» фази. Війна створила численні виклики для України та міжнародної спільноти, які потребують спільних зусиль для їх подолання. Автори наголошують на важливості глобалізації та взаємозалежності в сучасному світі, що зумовлює необхідність швидких та якісних рішень з боку міжнародної спільноти. Міжнародні організації, як державні, так і недержавні, відіграють ключову роль у глобальному управлінні, сприймаючи та аналізуючи інформацію, а також формуючи відповідні відповіді на глобальні виклики. У статті розглядається сучасний стан співпраці України з міжнародними організаціями, визначаються основні проблеми та перспективи такої співпраці. Зокрема, розглядається вплив міжнародних організацій на глобальну безпеку, продовольчу та екологічну безпеку. Досвід іноземних країн у захисті прав людини у збройних конфліктах аналізується крізь призму міжнародного гуманітарного права. Особлива увага приділяється необхідності реформування Ради Безпеки ООН, ратифікації Україною Римського статуту, поглиблення співпраці у сфері прав людини, усунення бюрократичних перешкод у співпраці з міжнародними організаціями. У статті також наголошується на важливості виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань щодо забезпечення миру та збереження незалежності.

The article is devoted to the analysis and forecasting of the prospects for Ukraine’s cooperation with international organizations in the context of the ongoing war with Russia. The article considers the need for international support for Ukraine, which has been in a state of war for the tenth year, covering two years of the “hot” phase. The war has created numerous challenges for Ukraine and the international community that require joint efforts to overcome them. The authors emphasize the importance of globalization and interdependence in the modern world, which necessitates the need for quick and high-quality solutions by the international community. International organizations, both state and non-state, play a key role in global governance, perceiving and analyzing information, as well as forming appropriate responses to global challenges. The article examines the current state of Ukraine’s cooperation with international organizations, identifies the main problems and prospects for such cooperation. In particular, the impact of international organizations on global security, food and environmental security is considered. The experience of foreign countries in protecting human rights in armed conflicts is analyzed through the prism of international humanitarian law. Particular attention is paid to the need to reform the UN Security Council, ratify the Rome Statute by Ukraine, deepen cooperation in the field of human rights, and eliminate bureaucratic obstacles in cooperation with international organizations. The article also emphasizes the importance of Ukraine fulfilling its international obligations to ensure peace and preserve independence.
Keywords: міжнародна співпраця; гуманітарне право; міжнародне право; відповідальність у міжнародному праві; НАТО; міжнародні організації; захист прав людини; Рада Безпеки ООН; Римський Статут; international cooperation; humanitarian law; international law; responsibility in international law; NATO; international organizations; protection of human rights; UN Security Council; Rome Statute