Безпекове існування територіальних громад в Україні: державно-управлінський аспект - Васильєва, Наталія Вікторівна; Васильєва, Олександра Іллівна (Класичний приватний університет, 2022)
У статті наголошено на актуальності вирішення проблеми безпекового існування територіальних громад в Україні. Виявлено недоліки державної регіональної політики в умовах сьогодення. Розкрито проблеми існування сіл і міст в умовах проведення «гібридної» російсько-української війни. Доведено актуальність створення в територіальних громадах безпекового середовища для життєзабезпечення громад і захисту мешканців. У статті використано наукові методи контент-аналізу, аналізу ситуації, дедукції й синтезу. Досліджено наукові джерела з питання безпеки, національної безпеки, розвитку територіальних громад. Проаналізовано нормативно-правову базу щодо безпекового існування територіальних громад. Викладено проблеми забезпечення безпеки у територіальних громадах під час російсько-української війни. Доведено вразливість безпекового існування сільських і міських територіальних громад. Викладено головне державно-управлінське питання, яке має бути вирішене у повоєнний період. Наголошено на розробленні кардинально нової державницької моделі безпеки. Запропоновано авторське бачення заходів, які потрібно здійснити для створення безпекового середовища в територіальних громадах. Аргументовано, що створення безпекового середовища в громадах має стати пріоритетом у новій доктрині національної безпеки. Безпекове середовище має створюватись всій території об’єднаної територіальної громади. Важливим є питання безпекової компетентності посадових осіб в органах місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. Зазначено, що створення безпекового середовища на місцевому рівні потребує здійснення спільних зусиль і відповідальної взаємодоповнюючої співпраці органів публічної влади, бізнесу й громадськості. Авторами наголошено на доцільності запроваджувати різноманітні механізми й інструменти. Подальших наукових досліджень потребує обґрунтування концептуальних підходів до змісту програм відродження територіальних громад, удосконалення стандартів з питань відбудови знищених будинків із застосуванням позитивного зарубіжного досвіду з цих питань.

The article emphasizes the relevance of solving the problem of the secure existence of territorial communities in Ukraine. The shortcomings of the state regional policy in the current conditions are identified. The problems of the existence of villages and cities in the conditions of the "hybrid" Russian-Ukrainian war are revealed. The relevance of creating a secure environment in territorial communities for the life support of communities and the protection of residents is proven. The article uses scientific methods of content analysis, situation analysis, deduction and synthesis. Scientific sources on the issue of security, national security, and development of territorial communities were studied. The regulatory and legal framework regarding the safe existence of territorial communities was analyzed. The problems of ensuring security in territorial communities during the Russian-Ukrainian war were outlined. The vulnerability of the security existence of rural and urban territorial communities is proven. The main state-administrative issue that must be resolved in the post-war period is outlined. The development of a radically new state security model is emphasized. The author's vision of the measures that need to be implemented to create a secure environment in territorial communities is proposed. It is argued that creating a secure environment in communities should become a priority in the new national security doctrine. A security environment must be created throughout the territory of the united territorial community. The issue of security competence of officials in local government bodies and deputies of local councils is important. Further scientific research is required to substantiate conceptual approaches to the content of programs for the revival of territorial communities, to improve standards for the reconstruction of destroyed buildings, using positive foreign experience in these matters.
Keywords: національна безпека; місцеве самоврядування; державна регіональна політика; міські та сільські територіальні громади; стратегія розвитку; безпекове середовище; російсько-українська війна; national security; local self-government; state regional policy; urban and rural territorial communities; development strategy; security environment; Russian-Ukrainian war