Деякі питання вдосконалення процесу управління експортно-імпортними товарними операціями - Мартинович, Наталія Олександрівна (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, 2013)
У статті представлено методику аналізу ефективності експорту та імпорту товарів, в якій наведено коефіцієнти ефективності експорту, імпорту та продажу валюти, отриманої від експорту. Запропоновано шляхи вдосконалення процесу управління експортно-імпортними товарними операціями. Методика дозволяє більш об'єктивно оцінювати доцільність зовнішньоторговельних операцій, а також вибирати найефективніші варіанти використання валютної виручки, отриманої від експорту.

The article presents a method for analyzing the effectiveness of export and import operations. It includes coefficients of effectiveness for exports, imports, and foreign currency sales revenue derived from exports. The article proposes ways to improve the management process of export-import commodity transactions. The proposed methodology enables enterprises to more objectively assess the feasibility of foreign trade operations and select the most effective options for using export foreign currency earnings.
Keywords: експорт; імпорт; коефіцієнт; товарна операція; аналіз; export; import; coefficient; commodity transaction; analysis