Національна безпека та національні інтереси: співвідношення та вплив - Деркачук, Олег Васильович (Ірпінь, 2026)
У роботі проведено аналіз наукових підходів до розуміння національної безпеки та національних інтересів; досліджено нормативно-правову базу їх регулювання; визначено структурні елементи національних інтересів України; розкрито механізм формування та реалізації державної політики у сфері національної безпеки; обґрунтовано взаємозалежність національних інтересів і безпекової стратегії держави.

This paper analyses academic approaches to understanding national security and national interests; examines the legal framework governing them; identifies the structural elements of Ukraine’s national interests; explains the mechanism for formulating and implementing state policy in the field of national security; and substantiates the interdependence of national interests and the state’s security strategy.
Keywords: національна безпека; національні інтереси; державна політика; безпекова стратегія; загрози; суверенітет; national security; national interests; government policy; security strategy; threats; sovereignty