Визначення оптимальних умов очистки промивних вод гальванічних виробництв за допомогою аніоніту АВ-17-8 від хроматів - Гомеля, Микола Дмитрович; Сагайдак, Ірина Степанівна; Радовенчик, Вячеслав Михайлович (Видавничий дім «Академперіодика», 1997)
Показано, що обмінна динамічна ємність (ОДС) свіжого аніоніту при використанні розчину К2Сr2О7 значно нижча для іоніту в OH--формі порівняно з Cl-- формою. У разі використання розчинів H2СrО4 аніоніт має більший КДП в обох формах. При відведеній сорбції, після регенерації іоніту NaOH з використанням як К2Сr2О7, так і H2СrО4, EDC значно зменшується. Подальше зниження відбувається після регенерації NH4ОН, хоча в разі використання розчину H2СrО4 ЕДХ більший, особливо в Cl--формі. Попередня хімічна обробка свіжого іоніту розчинами NH4ОН або NaOH не впливає на ЕДК. Тому запропоновано обробляти іоніт відновником у кислому середовищі, що дає можливість повністю відновити EDC.

It has been shown that exchange dynamic capacity (EDC) of fresh anionite in case of using solution of К2Сr2О7 much lower for ionite in OH--form in comparison with Cl-- form. In case of using solutions of H2СrО4, anionite has larger EDC in both forms. In case of retired sorption, after regeneration of the ionite by NaOH, using both К2Сr2О7 and H2СrО4, EDC much decreases. Further decrease takes place after regeneration by NH4ОН, although in case of using solution of H2СrО4 EDC is more large, especially in the Cl--form. Previous chemical processing of fresh ionite by NH4ОН or NaOH solutions does not effect on the EDC. Therefore, it has been proposed to process the ionit by reducing agent in acid medium that gives a possibility of totally reduction of EDC.
Keywords: регенерація аніоніту; хромат-іони; обмінна динамічна ємність; anionite regeneration; solution; chromate-ions; exchange dynamic capacity