Податкові органи як суб’єкти публічної адміністрації - Сіротко, Юлія Юріївна (Ірпінь, 2026)
У роботі проведено комплексний аналіз ролі та місця податкових органів у системі публічної адміністрації. Розкрито поняття та сутність їх податково-правового статусу, правові засади участі у податкових правовідносинах. Особливу увагу приділено податковому контролю як основі компетенції контролюючих органів та аспектам відповідальності їх посадових осіб. Сформульовано висновки та рекомендації щодо вдосконалення діяльності податкових органів в Україні з урахуванням передового зарубіжного досвіду.

The paper provides a comprehensive analysis of the role and place of tax authorities in the system of public administration. The concept and essence of their tax and legal status, legal principles of participation in tax legal relations are revealed. Special attention is paid to tax control as the basis of the competence of monitoring bodies and aspects of the responsibility of their officials. Conclusions and recommendations for improving the activities of tax authorities in Ukraine are formulated, taking into account the best foreign experience
Keywords: податкові органи; публічна адміністрація; правовий статус; податковий контроль; податкове адміністрування; компетtax authoritiesенція; public administration; legal status; tax control; tax administration; competence